fbpx

Låt oss tala om hår!

Ett vackert, glänsande, tjockt hår, virvlande lockar som blåser i vinden – många eftersträvar idag, lika mycket som det eftersträvats i många tusentals år, ett friskt och vackert hår. Och jakten efter drömhåret har aldrig varit större! Vi blir alltmer måna om vårt hårs hälsa och produkter finns överallt runt oss för att göra håret mjukt, skinande, starkare och växa fortare.

Men hur fungerar egentligen håret? Kan man göra så att ens hår växer fortare och blir starkare? Det ska vi ta reda på i den här artikeln och dyka ner på djupet om hårhälsa.

Faktum är att håret som vuxit ut på huvudet egentligen är dött. Varje strå som vuxit upp ur hårsäcken är dött. Det låter kanske inte så roligt men det är just så det är. Det är hårsäcken och roten på håret som lever. Håret skapas inne i hårsäcken under huden, roten börjar växa och tränger sedan igenom huden. I hårsäcken fortsätter sedan hårstrået att växa sig längre. Varje hårstrå har en livscykel i hårsäcken och strået kommer endast att fortsätta växa så långt som dess cykel tillåter innan man tappar strået och ett nytt hårstrå kan börja gro. Det är alltså i hårsäckarna allt händer!

 

Kan vi då förbättra vårt hår på något sätt? Det finns många oljor och krämer tillämpat för håret, och visst är många av dem bra! Men gör de håret bättre? Både ja och nej. För ett friskt hår krävs det att man skyddar det för yttre påfrestningar såsom sol, vind och vatten, direkt värme från t.ex. fön och plattång, ser till att varsamt borsta håret, inte slita i det och använda utredande schampo och balsam för att motverka tovor. En olja efter dusch kan exempelvis hjälpa hårets följsamhet så att det blir lättare att borsta, göra så att det skiner mer och hålla sig i schack fram tills nästa tvätt. Men att läka håret, det gör varken olja eller kräm då de lägger sig på utsidan. De hjälper endast till att hålla håret lättskött och se vackert ut. Men de kan aldrig reparera och läka ett hårstrå eftersom det redan är dött. Ett hårstrå består av så kallade fjällskikt och när håret blir slitet så har de här skikten öppnat sig och gör hårstrået torrt, matt, skört och känsligt. En hårvårdsprodukt kan tillfälligt släta ner fjällskikten igen likt ett lim och göra strået glansigt och följsamt för stunden. Hur starkt ens hår är och hur mycket det klarar av är även genetiskt. Vissa har starka tjocka strån, medan andra har tunna, svagare strån.

 

För att få ett hälsosamt hår som mår bra måste vi börja från insidan. Från hårsäcken. Hårstråets vagga. Hälsosam, näringsrik kost är nyckeln till ett friskare hår. Ju bättre föda vi äter desto friskare hår. Precis som resten av kroppen. Inte så konstigt kanske, men det är precis så det är. För att ett starkt hårstrå ska växa ut behöver kroppen rätt typ av näring för att ge hårsäcken rätt förutsättningar för att skapa det nya, friskare håret. Vi är idag mycket medvetna om vad vi stoppar i oss, men ibland kan vi behöva hjälp på traven av ett kosttillskott för håret. Det kan vara svårt att få i oss rätt mängd av olika näringsämnen som vi äter, då kan ett kosttillskott komma in och fylla igen luckorna som saknas. Med rätt näring, vitaminer och mineraler stimuleras hårsäckarna till att producera hårstrået i högre kvalitet och kvantitet. Man kan uppleva att håret känns tjockare då fler hårstrån växer ut samtidigt och det känns mjukare och starkare. Underbart! Ett tappat strå kan dock inte växa ut igen om hårsäcken dött.

Men kommer man känna skillnaden från ett kosttillskott direkt? Svaret är nej. Vitaminer och kosttillskott gör inte det befintliga håret bättre, det finns redan där och kommer behålla sin nuvarande kvalitet. Det är det nya håret som växer ut som kommer ha förbättrad kvalitet. Runt 3 månader, alltså 90 dagar tar det innan riktig skillnad brukar märkas av. Så lång tid tar det för kroppen att anpassa sig till nya näringsämnen och förändringar. Fortsätter man ta sitt tillskott märker man ännu större skillnad. Ju längre desto bättre. När det gäller håret och kosttillskott finns ingen quick fix, men tar du tillskott kontinuerligt får du snart skörda frukten och se att det varit mödan värt .

Men även här måste man skydda håret från de yttre faktorerna ovan nämnt, för att bibehålla den nyvunna styrkan och kvaliteten. Många näringsämnen är svåra att få i sig i tillräckliga mängder via endast mat och det är då som kosttillskott för håret är så bra! En dålig diet och avsaknad av vitaminer och mineraler kan göra att man tappar mer hår än normalt. Ofta får även hud och naglar bättre lyster och kvalitet av samma näring som håret vill ha, vilket är en riktigt fin bonus!

 

Det finns många myter om håret som vi ska gå igenom nu. Här kommer några!

– Håret växer snabbare om du klipper topparna. – Falskt! Nej håret växer inte snabbare om man klipper topparna. Det som händer är att man klipper av allt det slitna från hårstråna och strået tillåts att kunna växa sig längre utan att gå av. Ett strå är oftast mest skadat längst ner och fjällskikten mer uppruggade vilket gör att håret lättare går av där. Kluvna hårtoppar sprider sig längre och längre uppför hårstrået med tiden och genom att klippa av topparna med jämna mellanrum stoppar man spridningen av det slitna, vilket gör att hårstråna kan fortsätta växa utan att gå av. Håret upplevs längre och tjockare. Rätt näring och ökat blodflöde genom massage i hårbotten kan få håret att växa. För vissa växer det fort, för andra långsammare. Genom att ta ett tillskott anpassat för håret försäkrar du dig om att dina hårsäckar får de bästa förutsättningarna.

– Borsta aldrig vått hår. – Falskt. Du kan borsta håret när du vill, vått som torrt. Allt beror på hur du borstar det! Håret är mer elastiskt när det är vått och töjs lättare ut vilket ruggar upp fjällskikten och skapar bristningar som sen visar sig i ett slitet hår. Borsta och kamma håret varsamt och försiktigt utan att slita i det så behåller håret sin styrka och glans! Kom ihåg att även torka håret försiktigt med handduken då vild torkning skadar håret. Krama istället ur fukten försiktigt.

– Rakning gör håret tjockare och det blir mer hår än innan. – Falskt. Nej håret blir inte tjockare och du får inte mer hår om du rakar dig. Du kommer fortfarande ha lika många hårsäckar/folliklar som du hade innan du rakade dig. Håret kan upplevas tjockare då topparna får en skarpare kant på grund av rakningen när de växer ut igen.

Så vad har vi lärt oss om hår? En god diet och rätt kosttillskott och rätt handhavande kan ge dig det där perfekta håret som du alltid drömt om! Ta hand om din insida och det kommer att visa sig i ditt hår.

Vill du få ett friskare hår och öka kvaliteten hos din hy och naglar på samma gång testa SeaFormula+ och märk själv skillnaden!