fbpx

Hälsofördelar med kollagentillskott

Kollagen är en nyckelkomponent i vår kropp, och används som byggstenar i ben, hud, muskler och i flera andra delar av kroppen. Många tar nuförtiden kollagentillskott, antingen bovint (från brosk, ben och benmärk) eller marint som i SeaFormula+ (från fisk), men hjälper det?

Vad är kollagen?

Kollagen är det vanligaste proteinet i din kropp. Det är huvudkomponenten i den bindväv som utgör kroppsdelar, inklusive senor, ligament, hud och muskler.(1) Kollagen har många viktiga funktioner, till exempel att hålla din hud smidig och stärka ditt skelett.(2)

På senare år har kollagentillskott fått ett enormt genomslag och blivit ett av våra mest populära tillskott. Vissa är hydrolyserade, vilket innebär att kollagenet har brutits ner för att göra det lättare att absorbera.

Du kan öka ditt intag av kollagen genom att ta kosttillskott eller äta animaliska livsmedel och benbuljong. Värt att tänka på är dock att denna typ av kollagen kanske inte är lika effektiv som från kosttillskott på grund av storleken på kollagenmolekylen du finner i mat. Innan kollagen har hydrolyseras till de peptider, som finns i kosttillskott, är det svårare för kroppen att absorbera kollagenet.

Idag stödjer mängder av högkvalitativ forskning kollagenets fördelar. Här kommer 7 vetenskapligt stödda hälsofördelar kopplat till att ta kollagen.

 

1. Kan förbättra hudens hälsa

Kollagen är en viktig komponent i din hud.

Det spelar en nyckelroll för att stärka huden, såväl som för elasticitet och återfuktning. Från 20-årsåldern producerar din kropp för varje år mindre och mindre kollagen, vilket successivt bidrar till torr och hängig hud samt till bildning av fina linjer och tids nog rynkor.(3)

Men flera studier har visat att kollagenpeptider eller kosttillskott som innehåller kollagenpeptider kan hjälpa till att bromsa åldrandet av din hud. I en metaanalys av 11 studier fann man att intag av kollagen varje dag under i genomsnitt 69 dagar ledde till förbättringar av hudens elasticitet samt till återfuktning.(4)

Kollagenpeptider fungerar som så att de stimulerar din kropp till att producera kollagen på egen hand. Dessutom kan kollagentillskott främja produktionen av andra proteiner som hjälper din hudhälsa, inklusive elastin och fibrillin.(4)

Det finns också påståenden om att kollagentillskott hjälper till att förebygga akne och andra hudåkommor, men dessa stöds i dagsläget inte av någon ansenlig mängd studier som påvisar starka vetenskapliga bevis.

 

2. Kan lindra ledvärk

Kollagen hjälper till att upprätthålla kvaliteten hos ditt brosk, den gummiliknande vävnad som skyddar dina leder. Eftersom mängden kollagen i kroppen minskar med åldern ökar risken för ledsjukdomar som till exempel artros.(5)

Vissa studier tyder på att kollagentillskott kan bidra till att förbättra symtom på artros och minska generell ledvärk.(6)

En metaanalys av studier på personer med artros fann att kontinuerligt intag av kollagen ledde till signifikanta förbättringar av ledstelhet och övergripande artrossymptom.(7)

Forskare har teorier kring att tillskott av kollagen kan samlas i brosk och stimulera dessa vävnader till att tillverka kollagen. Detta kan i sin tur leda till lägre inflammation, bättre ledstöd och minskad smärta.(8)

Även om forskningen är lovande, behövs fortfarande starkare bevis innan kollagen kan komma att rekommenderas av läkare som behandling för artros.

 

3. Kan förhindra benförlust

Dina ben består till största delen av kollagen, vilket ger dem både sin struktur och styrka.(9)

Precis som kollagenproduktionen i din kropp försämras med åldern, så försämras även benmassan. Detta kan leda till tillstånd som osteoporos, som kännetecknas av låg bentäthet och en högre risk för benfrakturer. Särskilt utsatta för detta är kvinnor, men även män påverkas i hög grad ju äldre man blir.(10)

Studier noterar att kollagentillskott kan hjälpa till att hämma bennedbrytningen som leder till osteoporos.(6)

I en 12-månaders studie tog postmenopausala kvinnor antingen ett kalcium- och D-vitamintillskott med kollagen eller ett kalcium- och D-vitamintillskott utan kollagen dagligen.

Vid slutet av studien hade de som tog kalcium, vitamin D och kollagentillskott signifikant lägre blodnivåer av proteiner som främjar bennedbrytning än de som bara tog kalcium och vitamin D. Kollagengruppen hade också lägre förlust av bentäthet.(11)

En annan studie fann liknande resultat hos 66 postmenopausala kvinnor som tog kollagen dagligen i 12 månader. De som tog kollagen uppvisade en ökning med upp till 7 % i sin bentäthet (BMD) jämfört med de som inte tog kollagen.(12)

BMD är ett mått på tätheten av mineraler, såsom kalcium, i dina ben. Lågt BMD är associerat med svaga ben och benskörhet risk.(12)

Resultaten är lovande, så vi hoppas på fler mänskliga studier.

 

4. Kan öka muskelmassan

Som det vanligaste proteinet i kroppen är kollagen en viktig komponent i skelettmuskulaturen.(2)

Skelettmusklerna utgör 30 till 40 % av din totala kroppsmassa. De är musklerna som ansluter till dina skelettben och låter dig utföra ett brett utbud av rörelser och funktioner. Skelettmusklerna är frivilliga, vilket innebär att du kontrollerar hur och när de fungerar.

Studier tyder på att kollagentillskott hjälper till att öka muskelmassan hos personer med sarkopeni, den förlust av muskelmassa som sker med åldern. I en 12-veckors studie tog 27 äldre män med detta tillstånd kollagen i samband med att de deltog i ett träningsprogram. Jämfört med män som tränade men inte tog kollagen, fick de betydligt mer muskelmassa och styrka.(13)

Forskare har föreslagit att tillskott av kollagen kan främja syntesen av muskelproteiner som kreatin, samt stimulera muskeltillväxt efter träning.(13)

Kollagenprotein är dock inte mer effektivt än vassleprotein för att bygga muskler eller styrka. Det beror på att kollagen har lägre nivåer av grenade aminosyror som spelar en nyckelroll i muskeluppbyggnaden. Vassleprotein är en rikare källa till dessa aminosyror.(14)(15)

Mer forskning är nödvändig för att undersöka kollagens potential att öka muskelmassan.

 

5. Kan främja hjärthälsa

Forskare har teoretiserat att kollagentillskott kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar.

Kollagen ger stadga till dina artärer, blodkärlen som transporterar blod från ditt hjärta till resten av din kropp. Utan tillräckligt med kollagen kan artärerna bli mindre flexibla och elastiska.(1)

Detta kan leda till ateroskleros, en sjukdom som kännetecknas av förträngning av dina artärer. Detta tillstånd kan leda till hjärtinfarkt och stroke.(16)

I en 6-månaders studie tog 31 friska vuxna kollagen dagligen. De hade upplevt en signifikant minskning av mått på artärstelhet från studiens början till dess slut.(16)

Dessutom ökade deras nivåer av HDL (bra) kolesterol med i genomsnitt 6%. HDL är en viktig faktor för risken för hjärtsjukdomar, inklusive ateroskleros.(16)

Ändå behövs fler studier om kollagentillskott och hjärthälsa.

 

6. Kan främja nagel- och hårhälsa

Att ta kollagen kan öka hälsan hos dina naglar genom att förhindra sprödhet. Dessutom kan det hjälpa ditt hår och naglar att växa sig starkare.(17)

 

7. Andra potentiella hälsofördelar

Hjärnhälsa – Vissa hävdar att kollagentillskott förbättrar humöret och minskar ångestsymtom.

Viktminskning – Förespråkare tror att kollagentillskott kan främja viktnedgång och ge en ökad metabolism.

 

Sammanfattning

Kollagentillskott kan ha flera fördelar relaterade till hud-, hår-, nagel-, led-, ben-, muskel- och hjärthälsa. Ta chansen att testa att uppleva hälsofördelarna med kollagen du med.

 

Referenser

1. Physiology, Connective Tissue

2. Biochemistry, Collagen Synthesis

3. Role of Age-Associated Alterations of the Dermal Extracellular Matrix Microenvironment in Human Skin Aging: A Mini-Review

4. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications

5. Cellular aging towards osteoarthritis

6. Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review

7. Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials

8. Role of Collagen Derivatives in Osteoarthritis and Cartilage Repair: A Systematic Scoping Review With Evidence Mapping

9. The Role of Collagen Organization on the Properties of Bone

10. Osteoporosis: Pathophysiology and therapeutic options

11. A calcium-collagen chelate dietary supplement attenuates bone loss in postmenopausal women with osteopenia: a randomized controlled trial

12. Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women—A Randomized Controlled Study

13. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial

14. Whey protein but not collagen peptides stimulate acute and longer-term muscle protein synthesis with and without resistance exercise in healthy older women: a randomized controlled trial

15. Whey Protein Supplementation Compared to Collagen Increases Blood Nesfatin Concentrations and Decreases Android Fat in Overweight Women: A Randomized Double-Blind Study

16. Effect of Collagen Tripeptide on Atherosclerosis in Healthy Humans

17. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails